Het gebruik van voice search, of stemgestuurd zoeken, is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Dit komt vooral door de opkomst van slimme speakers zoals de Google Home en Amazon Echo. Tegenwoordig heeft ook iedere smartphone een spraakgestuurde assistent zoals Siri of Google Assistant. Mensen zijn steeds meer gewend om met hun stem te zoeken naar informatie.

Wat is stemgestuurd zoeken?

Voice search is een functie waarbij je met je stem een zoekopdracht kunt uitvoeren. Je hebt hiervoor geen vrije handen of een toetsenbord nodig. Dit is ideaal als je onderweg bent of als je even snel iets wilt opzoeken. Dit kan je doen door een zoekmachine te gebruiken op je smartphone, tablet of computer. Maar je kunt ook een spraakassistent gebruiken zoals Siri of Google Assistant.

Voice search is snel en eenvoudig. Je hoeft alleen maar een zoekopdracht in te spreken en de zoekmachine of spraakassistent zoekt voor je. Voice search gaat niet alleen sneller, maar is ook nauwkeuriger. Dit komt doordat je precies kunt zeggen wat je zoekt. De zoekmachine zal dan de relevante informatie zoeken en weergeven.

Is jouw website geschikt voor voice search?

Voice search is nog steeds een relatief nieuwe zoekmethode. Dit betekent dat niet alle websites optimaal zijn ingericht voor voice search. Veel websites zijn nog steeds afgestemd op traditionele zoekmachines zoals Google. Dit betekent dat je website misschien niet goed gevonden wordt met voice search. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je website gevonden kan worden met stemgestuurd zoeken:

 

Stemgestuurd zoeken is een interessante ontwikkeling die steeds meer mensen zullen gebruiken in de toekomst.