Adverteren op YouTube kan een krachtige manier van marketing zijn om jouw merk, producten of diensten onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Met meer dan 2 miljard gebruikers is het een van de grootste sites ter wereld en een van de meest populaire manieren om videos te bekijken. Bovendien is YouTube de tweede grootste zoekmachine ter wereld, na Google. Dit betekent dat er veel mensen zijn die op YouTube zoeken naar informatie over allerlei onderwerpen.

waarom youtube advertenties gebruiken

Wanneer je gaat adverteren op YouTube, is het belangrijk om te weten hoe de advertentie-opties werken. In dit artikel leggen we de basis van Youtube Advertenties uit.

Verschillende soorten advertenties op YouTube

YouTube biedt verschillende soorten advertenties aan, die elk op een andere manier werken. Het is belangrijk om te weten wat de verschillen tussen deze advertenties zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw bedrijf.

TrueView-advertenties en bumper-advertenties zijn de meest voorkomende video-advertenties op YouTube.

TrueView-advertenties zijn te herkennen aan het feit dat ze altijd voorafgaand aan een video worden getoond. De gebruiker kan ervoor kiezen om de advertentie over te slaan na 5 seconden. Deze advertenties zijn ideaal voor bedrijven die op zoek zijn naar een manier om hun merk onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. TrueView-advertenties weergeven is namelijk gratis: je betaalt alleen als iemand de advertentie helemaal heeft bekeken of ernaar heeft doorgeklikt.

Bumper-advertenties zijn korte advertenties die 6 seconden of korter duren. In contrast met TrueView-advertenties kan de gebruiker ze niet overslaan. Dit betekent dat je met bumper-advertenties zeker weet dat je boodschap gezien wordt door iedereen die de video bekijkt. Bumper-advertenties zijn ideaal voor bedrijven die op zoek zijn naar een manier om hun merknaam onder de aandacht te brengen. Omdat de advertenties zo kort zijn, zijn ze echter minder geschikt voor bedrijven die willen uitleggen wat ze precies aanbieden.

Hoeveel kost het om te adverteren op YouTube?

Het antwoord op deze vraag is: het hangt ervan af. De kosten voor adverteren op YouTube worden bepaald door verschillende factoren, zoals het type advertentie, het doel van de advertentie en het budget dat je hebt. In het algemeen geldt: hoe meer je betaalt, hoe groter het bereik van je advertentie zal zijn. Dit betekent niet dat je per se veel geld moet uitgeven aan advertenties om succes te boeken. Het is wel belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over het bereik van je advertentie.

Wat zijn de voordelen van adverteren op YouTube?

Adverteren op YouTube heeft verschillende voordelen. Het is een krachtige manier om jouw merk, producten of diensten onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Bovendien kun je met YouTube advertenties heel gericht adverteren, waardoor je ervoor zorgt dat je advertentie alleen wordt getoond aan mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt. YouTube-advertenties zijn ook een flexibele manier van adverteren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een pay-per-view-model, waardoor je alleen betaalt wanneer iemand de advertentie bekijkt of ernaar doorklikt. Dit maakt het makkelijker om je advertentiebudget goed te gebruiken. Ten slotte zijn video advertenties een uitstekende manier om jouw merknaam onder de aandacht te brengen. Dit is belangrijk omdat mensen steeds vaker online zoeken naar producten en diensten in plaats van naar bedrijven. Als je merknaam bekend is, is de kans groter dat mensen jouw bedrijf online vinden.

Hoe kan ik het beste gebruik maken van YouTube-advertenties?

Om het beste te halen uit YouTube-advertenties, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Ten eerste is het belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wat wil je bereiken met je advertentie? Wil je jouw merknaam onder de aandacht brengen? Wil je jouw producten of diensten promoten? Als je een duidelijk doel hebt, is het makkelijker om een goede advertentie te maken. Je weet namelijk precies wat je wilt bereiken, waardoor je beter kunt bepalen welk type advertentie het beste bij jouw doel past.

Ten tweede is het belangrijk om een goede advertentie te maken. Een wetenschappelijk onderzoek van Yoon en Lee uit 2022 heeft een aantal belangrijke attributen geidentificeerd die ervoor zorgen dat de consument de video leuker vindt. Wanneer een mogelijke klant je video leuker vindt zullen ze hier ook langer naar kijken en beter onthouden. Hieronder beschrijf ik de drie belangrijkste attributen die uit dit onderzoek naar voren kwamen:

  1. Muziek:

Het onderzoek vond dat muziek die goed past bij het product of dienst de consument langer vasthoudt. Ook heeft het een positief effect wanneer advertenties gemaakt worden in de stijl van muziekvideo’s. Een voorbeeld van dit laatste zijn de reclames van Tele2.

  1. Storytelling:

Het creeren van advertenties met een duidelijk verhaal roepen meer waardering op van de consument. Dit wordt vaak gebruik in de reclames van de staatsloterij voor de oudejaarstrekking.

  1. Invloedrijke mensen:

Het gebruik van populaire, invloedrijke mensen in je advertentie zorgt ervoor dat mensen langer willen kijken naar je advertentie.