Pagina snelheid is van groot belang voor de gebruikerservaring op een website. Google heeft aangetoond dat 53% van de bezoekers afhaken als een pagina langer dan 3 seconden duurt om te laden. Er zijn echter veel factoren die de pagina snelheid beinvloeden. In dit artikel bespreken we wat pagina snelheid is, waarom het belangrijk is en hoe je de pagina snelheid kunt verbeteren.

Wat is de pagina snelheid?

Pagina snelheid is de tijd die nodig is om een bepaalde pagina te laden. Dit is een belangrijke meting omdat een snelle pagina sneller kan reageren op gebruikersinput en een betere gebruikerservaring biedt. Paginasnelheid wordt gemeten in seconden en kan worden verbeterd door een aantal verschillende technieken toe te passen. Websitesnelheid wordt bepaald door  een aantal factoren:

Pagespeed

Google meet de paginasnelheid aan de hand van de PageSpeed Insights. Dit is een gratis online tool die de paginasnelheid van een website meet. De PageSpeed Insights geeft een score van 0 tot 100. Hoe hoger de score, hoe sneller de pagina laadt.

pagespeed analyse

Waarom is pagina snelheid belangrijk?

Een goede pagina snelheid is belangrijk voor een aantal redenen.

Ten eerste, omdat een snelle pagina sneller kan reageren op gebruikersinput. Dit betekent dat gebruikers minder tijd hoeven te wachten op pagina’s die laden. Paginasnelheid is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring, maar ook voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO). Pagina’s die sneller laden, zullen hoger scoren in de zoekresultaten. Dit betekent dat mensen die je website zoeken in zoekmachines, je website vaker zullen zien. Dit komt omdat Google steeds meer waarde hecht aan de gebruikerservaring. Ten derde, een hoge pagina snelheid zorgt ervoor dat bezoekers langer op je website blijven, omdat ze niet hoeven te wachten op pagina’s die laden.

Hoe verbeter je de pagina snelheid?

Er zijn een aantal verschillende technieken die u kunt toepassen om de pagina snelheid te verbeteren. Ten eerste, kunt u de afbeeldingen op uw website comprimeren. Dit betekent dat de afbeeldingen kleiner zijn, waardoor ze sneller laden. Ten tweede, kunt u de code op uw website schoonmaken. Dit betekent dat onnodige code wordt verwijderd, waardoor de pagina’s sneller laden. Ten derde, kunt u een content delivery network (CDN) gebruiken.

Een content delivery network is een netwerk van servers die inhoud leveren aan gebruikers. De servers zijn geografisch verspreid en leveren de inhoud aan gebruikers vanuit de locatie die het dichtst bij hen is. Dit vermindert de vertraging die optreedt wanneer inhoud van ver weg geleverd wordt. De server waar de website is gehost, kan ook een belangrijke rol spelen in de snelheid van een website.

Paginasnelheid is belangrijk voor marketing omdat het de ervaring van de gebruiker beïnvloedt. Een goede pagina laadt snel en reageert snel op input van de gebruiker. Dit zorgt voor een betere ervaring, waardoor de kans groter is dat de gebruiker terugkeert naar de site. Pagina‘s die langzaam laden of niet goed reageren, kunnen de gebruiker frustreren en wegdrijven. Dit kan leiden tot verlies van klanten of potentiële klanten.